about us

ΣΧΟΛΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Η Ίδρυση

          Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1925. Η ίδρυση της ομάδας έχει αναλυθεί εκτενώς σε μύρια βιβλία και σημειώσεις που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.
          Στο χώρο αυτό [του Μουσείου] θα παρακολουθήσετε την ιστορία του Θρύλου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και Αθλητισμού μέσα από την παρουσίαση τροπαίων, κυπέλλων, μεταλλίων, αντικειμένων, εγγράφων, φωτογραφιών, εφημερίδων και κυρίως ανθρώπων. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι οι άνθρωποί του: οι παίκτες, οι αθλητές, οι φίλαθλοι, οι προπονητές, οι πρόεδροι, οι διοικήσεις, οι εργαζόμενοι.

Λόγοι Δημιουργίας

          Οι λόγοι δημιουργίας ήταν βασικά δύο: α. Ο Πειραιάς, χρειαζόταν μια δυνατή Ομάδα ισοδύναμη των Ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και β. να μπορεί να εμπεριέχει όλο των ανθρώπων που κατοικούσαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά τους: την ντομπροσύνη, την παλικαροσύνη, την αρχοντιά. Το 1925, ο Πειραιάς αποτελούσε ένα πολύβουο μελίσσι ανθρώπων κάθε τάξης και ηλικίας. Υπήρχαν πολλοί εργάτες, έμποροι, ναυτικοί, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μετανάστες από την επαρχία.
          Επίσης, ένας άλλος λόγος δημιουργίας ήταν οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι που αγωνίζονταν σε διαφορετικές ομάδες και ήθελαν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους. Αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή μέλη της Ομάδας, ανέβασαν τη φήμη και έδωσαν αίγλη στο σύλλογο. Παιδιά γνωστής οικογενείας του Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του Ολυμπιακού σε όλη την Ελλάδα. Από την οικογένεια αυτή, 6 από τα 7 αδέλφια έπαιξαν στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Ο Λεωνίδας, φέτος θα κλείσει τα 100 του χρόνια.

Ονοματοδοσία

          Ο εμπνευστής της Ομάδας αυτής Μιχάλης Μανούσκος έδωσε το όνομα «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» για να είναι ο κόσμος πάντα μέσα στην Ομάδα. Ο Νότης Καμπέρος το ολοκλήρωσε με τη λέξη «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» ώστε να εμπεριέχει η Ομάδα αυτή τα ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.

Χρώματα

          Τα χρώματα που διάλεξαν ήταν το κόκκινο και το λευκό: κόκκινο για να προσδίδει το πάθος και λευκό για την αγνότητα. (Αυτή ήταν πρόταση του Γιώργου Ανδριανόπουλου ο οποίος είχε σπουδάσει στο Cambridge και είχε εμπνευστεί από εκεί).

Έμβλημα

          Και έμβλημα ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος. Ο νεαρός νικητής από τους Πύθιους Αγώνες που γινόντουσαν στους Δελφούς. Το μοναδικό έπαθλο που έπαιρνε ο νικητής ήταν ένα δάφνινο στεφάνι, όχι λάδι ή σιτάρι καθώς και δεν υπήρχαν χορηγοί-πόλεις για τους αθλητές όπως στους άλλους αγώνες π.χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και έτσι ήθελαν να συμβολίσουν την αγνότητα των αθλητών και το μόνο στόχο που είχαν που ήταν η νίκη.
          (Κοιτώντας πίσω, οι στόχοι των ιδρυτών επιτεύχθηκαν. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, έχει κατακτήσει πάρα πολλά πρωταθλήματα, κύπελλα και διακρίσεις σε όλα τα αθλήματα τους. Στο Ποδόσφαιρο έχει κατακτήσει 43 Πρωταθλήματα ενώ όλες μαζί οι άλλες ομάδες μόνο 37 και το ίδιο συμβαίνει στα περισσότερα τμήματα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Επίσης, δέκα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – τέσσερα στο Πόλο, δύο στο Βόλεϊ, τρία στο Μπάσκετ και ένα στην Πάλη, και με πολλές διακρίσεις και χρυσά μετάλλια από τους αθλητές του σε όλα τα αθλήματα όπως στον Στίβο, στην Ιστιοπλοΐα, κλπ).

Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ

  • image